top of page
Zaterdag Programma FG.png

De heer Van Walsh is een enigszins misleide en erudiete waarnemer van de wereld om hem heen. Hij denkt dat hij een slimme, goedgeklede en aristocratische “uomo universale” is. Het enige wat hij verlangt is een luxueus leven vol schoonheid en een opgezette zebra voor zijn studeerkamer. Hij lijkt een beetje vreemd, maar zijn muzieksmaak is gewoon subliem, zegt hij zelf.

Een half leven wijdde hij aan de geheimen van de cello. De andere helft gebruikt hij om talen te leren, platen te dirigeren en af ​​te spelen zodat mensen dansen op bijvoorbeeld de Classical Music Rave waarvan hij de creative producer is. Hij houdt niet van het denken in hokjes en beperkingen. Als pleitbezorger van de indieklassieke beweging vindt hij zijn kern in de klassieke muziek maar negeert de grenzen tussen genres en zoekt hij samen met het publiek onvergetelijke ervaringen op.

 

Optredens waar de heer Van Walsh graag over opschept, vonden plaats in het Red Bull Station van Sao Paulo, Rc4 Festival in Rio de Janeiro, Havana Classical Rave in Cuba, Club Showcase van de internationale muziekconferentie Classical:NEXT in Rotterdam en veel meer.

Kom heerlijk in de stemming met de Morning Rave van Mr van Walsh!

Zaterdag 11:00-11:30
Morning Rave
DJ MR van Walsh
84280542_10162973457980542_7031391183343452160_n.jpg
Zaterdag 11:45-12:45
Moving Art
Club Classique
Rockwell - Perkinson - horizontaal (1).JPG

Betoverd door de mooiste melodieën komen schilderijen langzaam in beweging, stappen de personages na een eeuwenlange lockdown ploseling uit hun lijst. Je zou bijna denken dat er een nieuw Harry Potter-boek uit is. Maar nee, het is Club Classique,

 

Met een gloednieuwe voorstelling waarin niks is wat het lijkt en alles mogelijk blijkt. Een engel begint plots te zingen in haar lijst en ontpopt zich tot operadiva. Badende waternimfen stappen kletsnat en wel, zo van het canvas. In Moving Art vervagen de grenzen tussen wat echt is en wat niet. Is het een schilderij of toch een film? Speelt het strijkkwartet daar nu live of is het een soundtrack? Waar houdt de droom op en begint de werkelijkheid? Muziek, schilderijen en film gaan naadloos in elkaar over. En of het nou Rothko is waar je hart sneller van gaat kloppen of juist Waterhouse, voor iedereen is er wat wils en zelfs Rembrandt kwam nooit beter uit de verf. Zwoele fluitmelodieën, melancholische strijkers, een dromerige Debussy en de heftige realiteit van Sjostakovitsj. Moeiteloos wordt je getransporteerd naar de magische wereld achter de schilderijen. 

Cellist Leonard Besseling en violiste Myrthe Helder vormen het kloppend hart van Club Classique en verbinden de films, schilderijen en muziek verhalend met elkaar. Ze hebben de krachten gebundeld met filmmaker Gijs Besseling; een cinematografische duizendpoot waarmee ze al eerder genres hebben opgerekt. Het resultaat is een geheel nieuwe ervaring voor alle zintuigen.

Zaterdag 12:45-13:15
Toekomst instrumenten

Rob van den Broek is een muziekinstrumenten kunstenaar.

 

Hij maakt niet bestaande fantasieinstrumenten, en ze klinken ook nog geweldig!

Vele beroemde hedendaagse componisten hebben werken geschreven voor deze instrumenten, en vele bekende musici hebben ermee opgetreden in de grootste zalen van de wereld.

Als beeldend kunstenaar laat Rob zich leiden door de zoektocht uit nieuwsgierigheid naar grenzen van materialen en de spanning die de materialen aankunnen en opleveren. Zijn methode is het experimenteren met materiaal en vorm, het voortdurend reageren op wat ontstaat en wat zich ontwikkelt. 

Speciaal voor Festival Groeneveld maakt Rob een expositie en een presentatie. 

Kids opgelet! Ga met Rob mee op ontdekkingstocht naar een eigen fantasieinstrument in zijn atelier op het Kasteel.

Afbeelding-kunst-instrumenten.png
Rob van den Broek & musici
Fedorova,Kozlova,Fridman.png
Maya Fridman - cello
Anastasia Kozlova - viool
Anna Fedorova - piano
Zaterdag 13:15-14:15
Roaring Twenties Elegy

Een programma met betoverend mooie werken van Rachmaninov, Grieg, Suk, Krein, Scriabin en meer.

Rondom de 'roaring twenties' veranderde de muziekstijl en bracht deze dichterbij de tegenwoordige tijd. Het was de tijd waarin electriciteit, de bioscoop, het vliegtuig, en auto's voor de massa hun intrede deden. Ook kregen vrouwen meer emancipatie, onder andere door het kiesrecht. Jazz ontstond en ook nieuwe vormen van dans en schilderkunst ontstonden. Het was het tijdperk van experiment, durf en vrijheid.

De omgeving veranderde en zo ook geluiden die componisten waarnamen. Zowel muziek als kunst maakte een nieuw ontwikkeling door, een ontwikkeling die deuren opende naar de mogelijkheden waarin wij tegenwoordig leven.

Elegie - melancholisch gedicht - als een verlangen via de nostalgie richting de toekomst.

In dit programma gaan wij nieuwe muzikale relaties aan, nemen wij de luisteraar mee op een reis beginnend in het jaar 1878, en gaan op ontdekkingstocht naar de veranderingen van de romantiek in de muzierk.

Fedorova, Fridman en Kozlova treden voor het eerst samen op en creëreden dit programma speciaal voor Festival Groeneveld.

Zaterdag 14:15-14:45
Music Catwalk: Fashion Show
Sepehr Maghsoudi
Sepehr-Maghsoudi-Nieuwste-collectie-father-son.-foto-RvHfoto..jpg

De Nederlandse fashion designer van Perzische komaf

- Sepehr Maghsoudi, presenteert een modeshow met muziek tijdens Festival Groeneveld. 

Sepehr Maghsoudi is een rijzende ster in de modewereld. 

Als twaalfjarige jongen kwam hij vanuit Perzië naar Nederland, vol ambities en verlangens. Nu, 26 jaar later, wordt couturier Sepehr Maghsoudi alom gewaardeerd voor zijn verdiensten in de modewereld en ontving hij daarvoor in april zelfs een lintje. 

17e689029be882a2281f6228115d3946.jpg
Zaterdag 15:45-16:45
With Love from Russia
Henk Neven - bariton
Bastiaan Neven - cello
Hans Eijkers - piano

Een bariton die klinkt als een cello, een cello die zingt, een pianist die Russisch spreekt op zijn instrument... Wij, Henk Neven, Jan Bastiaan Neven en Hans Eijsackers, twee broers en een broer in de muziek, delen onze passie in ons programma "From Russia met liefde". Een programma met romantische Russische liederen voor bariton, cello en piano. Sommige liederen zijn oorspronkelijk voor deze bezetting gecomponeerd door Borodin, Glinka, Rachmaninov en Tsjaikovski. De overige nummers spelen we in eigen arrangementen.

Zaterdag 15:00-15:45
Workshop Lindy Hop

Deze dans dateert uit de jaren 20, maar is weer helemaal hot. Jong en oud is geïnspireerd door deze Afro-Amerikaanse dans, die zijn oorsprong vond in New York in de late twintiger jaren. 

Het is een samenstelling van vele dansstijlen, waarbij jazzdans, tapdans en de charlston de meeste invloed hebben. 

Voetjes van de vloer! Voor jong en oud!

Swing in Utrecht
rO2MbcPDV3OkBh9c.jpeg
Zaterdag 17:00-18:00
Tony's Swing Unit.png
Tony Overwater's Swing Unit
Tony Overwater - contrabas
Rembrandt Frerichs - piano
Angelo Verploegen - trompet
Joost Buis - trombone
Vinsent Planjer - drums
Maarten Ornstein - clarinet

De jaren 20 en 30 vormden de bakermat voor de Jazz en de ontwikkeling van de swing bands. Duke Ellington, Bob Crosby and the Bobcats, The original Dixieland Jass Band, om er maar een paar te noemen, glorieerden en hebben een prachtig repertoire achtergelaten.

Tony Overwater verzamelde speciaal voor deze gelegenheid coryfeeën uit de Nederlandse Jazz scene en stelde een eigen ensemble samen dat stukken speelt uit het swing en dixieland repertoire maar wel met een hedendaagse twist. 

bottom of page